Mistrzostwa Rudy ŒŚląskiej Kyokushin Karate 06.2012 r.

Mistrzostwa Rudy Śląskiej Dzieci i Młodzieży w Karate Kyokushin odbyły się 10.06.2012 r. w Hali Widowiskowo - Sportowej MOSiR w Rudzie Śląskiej. Impreza była udana zarówno pod względem sportowym jak i organizacyjnym. Świadczy o tym liczba 220 zawodników z 8 ośrodków kyokushin takich jak: Katowice (2 kluby), Siemianowice Śląskie, Gliwice, Lądek Zdrój, Nysa, Chorzów, Ruda Śląska.
Prócz licznie zgromadzonej publiczności, która wypełniła wszystkie miejsca w hali, swoją obecnościa zaszczycili nas Prezydent Miasta Ruda Śląska Grażyna Dziedzic, która dokonała uroczystego otwarcia zawodów oraz Posłowiena Sejm Rzeczpospolitej Polskiej - Danuta Pietraszewska i Grzegorz Tobiszowski.
Pod względem sportowym patronat sprawował Prezes Śląskiego Związku Karate w Katowicach sensei Edward Urbańczyk, który pełnił funkcję sędziego głównego, natomiast sędzią technicznym był shihan Andrzej Manecki.
Zawody znalazły się w zainteresowaniu redakcji sportowej TVP 3 z Katowic, regionalnej telewizji Sfera TV Tygodnika "Wiadomości Rudzkie". Wszystkie redakcje nadały obszerne sprawozdania z zawodów.
Rywalizacja sportowa odbywała się na 2 matach jednocześnie w dwóch konkurencjach kata (formy) i kumite (walki) w aż 22 kategoriach wiekowych i wagowych. Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom za udział w zawodach a najmłodsi (przedszkolaki) dodatkowo metal i drobne upominki.
Medaliście mistrzostw otrzymali piękne statuetki, medale, dyplomy i nagrody rzeczowe. Wręczanie nagród medalistom przypadło w udziale zastępcy Prezydenta Miasta Jackowi Morkowi oraz Prezesowi Śląskiego Związku Karate Edwardowi Urbańczykowi.